Ved at udbrede Urban mining-konceptet til gamle saneringsmodne bygninger, kan kommuner og bygherrer ganske ukompliceret høste lokale ressourcer og bidrage aktivt til den grønne omstilling.
Mursten kan genbruges, det er slået fast. Når man vælter en murstensvæg muret i kalkmørtel, så kan murstenene genbruges; de kan CE mærkes – hvilket nu er godkendt og offentliggjort til hele EU – og de kan recirkuleres i den næste bygning.
Når muligheden for upcycling i stedet for downcycling ligger lige for vores fødder og vi bare skal bukke os ned og samle murstenen op, så gør vi naturligvis det.
Virksomheden Gamle Mursten har igennem længere tid arbejdet med projekter, hvor mursten fra en eksisterende bygning er blevet renset og tilbageleveret med CE-mærke når den næste bygning skulle opføres.
Nu tages denne tilgang et skridt videre;
- Gamle Mursten assisterer med ressourcekortlægning og screening af bygninger inden nedrivning
- Gamle Mursten udfører fortest af murstenene på godkendt laboratorie, GM Tech, så kommune/bygherre kender kvaliteten
- Gamle Mursten renser murstenene så de er klar til næste byggeri
- Gamle Mursten opmagasinerer eller assisterer med skabelse af fælles lager, så flere kommuner kan trække fra samme lager
- Gamle Mursten returnerer mursten, som er CE-godkendte i henhold til gældende standarder, til nyt byggeri
Det nye ved denne tilgang er, at virksomheden kan tilbyde opbevaring eller assistere med at en eller flere kommuner laver et fælles lager, og pallerne med mursten bliver til en ressourcebank for kommuner og bygherrer, som kan bruge af stenene ved det næste byggeri.
Hvis det viser sig at en kommune/bygherre har flere mursten end der umiddelbart skal anvendes inden for en kort horisont, så kan en anden kommune/bygherre overtage stenene gennem ressourcebanken og på den måde få ressourcerne i cirkulation igen.
Førhen var det sådanne lagre som kulturstyrelsen administrerede for bevaringsværdige bygninger, men nu findes muligheden for at tage det til et nyt niveau, nemlig en industriproduktion med stor volumen og kapacitet til at kunne betjene de mange projekter som ønsker bæredygtige byggematerialer.
Gamle Mursten opnår at have råvarer tilgængelige for produktion men samtidig undgår man at se de fine mursten forsvinde ned i knuseren eller ende som fyld, og virksomheden bidrager til en cirkulær forretning med kæmpe fordel for miljøet, for kommuner og for private bygherrer.
Igennem mange generationer har Danmark fået et bybillede med facader af mursten, understøttet af metaforer som ”landet er bygget af mursten”.
Men hvad sker der med de mursten som siden 1960’erne og indtil i dag er op-muret med cementmørtel og derfor ikke skilles ad pga. den hårde mørtel? I de tilfælde kan man hævde, at murværket allerede blev til affald den dag det blev muret op.
Mursten med cementmørtel kan ikke skilles ad og materialerne kan kun downcycles og genbruges som fyld. Det betyder at alle de fossile brændstoffer og alt det Co2 som blev brugt, og som stadig bruges, til produktion, bliver spildt og stenene forsvinder ud af cirkulation.
Heldigvis kan man stadig mure med kalkmørtel, og der findes mange, mange bygninger rundt omkring som er muret med kalkmørtel og derfor ikke behøver blive til affald. I DK kunne man, ifølge miljøstyrelsen, redde min. 47 millioner mursten, hvis ikke de blev degraderet til basismateriale men derimod skulle genbruges på højest mulige niveau – nemlig som mursten.
2000 genbrugte mursten sparer 1 ton Co2 i forhold til at brænde nye mursten.